8 Οκτωβρίου 2007

Κούτες επιτέλους (;)

Πολλά (πάρα πολλά) χρόνια πριν τον Harry και την κουκουβάγια του, μου χάρισαν ένα βιβλίο που κατέστρεψε κάθε πιθανότητα να διαβάσω ποτέ πάνω από έναν Harry :).
Το "A Wizard of Earthsea" της Ursula Le Guin (1968) ήταν ίσως το πρώτο του είδους που διάβασα. Στα χρόνια που ακολούθησαν, μετά την τριλογία Earthsea προσπάθησα να ξαναδιαβάσω SciFi περισσότερο από "υποχρέωση" παρά ενθουσιασμό. Ποτέ δεν ήταν το ίδιο. Ναι ξέρω, αλλάζουν οι απαιτήσεις μας, ήμουν στην ηλικία των μαθητών μου όταν το διάβασα -σχεδόν παιδί, αλλά ... δεν ήταν μόνο αυτό. Έλειπε πάντα το Αρχιπέλαγος και οι μάγοι του. Το "καθαρό" παιχνίδι του κακού με το καλό. Ο "καθαρός" διαχωρισμός φαντασίας και πραγματικότητας σε σημείο που τελικά να μπλέκονται φοβερά ...
Η Ursula Le Guin κατάφερε να με παρασύρει εντελώς τότε με την ιστορία του Sparrowhawk (!) και το παιχνίδι της δημιουργίας ενός κόσμου απόλυτα μαγικού, παράξενου και πολύπλοκου αλλά, ταυτόχρονα, τόσο αναπάντεχα ρεαλιστικού. Με παρέσυρε σε μια αίσθηση απόλυτης εξάρτησης από ένα παιχνίδι της πραγματικότητας με κάτι που ήξερα (;;;) ότι δεν είναι αληθινό.


Σήμερα έπεσε ξανά στα χέρια μου το πρώτο εκείνο βιβλίο. Hard cover, μικρό μέγεθος, το original, σελίδες λίγο περισσότερο ανοιγμένες σε μερικά σημεία, το όνομά μου στην δεύτερη εσωτερική σελίδα (πότε σταμάτησα να το κάνω αυτό;;;) ... Κιβώτιο Νο 1, πεσκέσι από τον φάδερ, από ένα ακόμα σπίτι που είναι αποθηκευμένο (χρόόόόνια τώρα) σε ένα υπόγειο ... Δύο κούτες βιβλία, μία κούτα μουσικές, μια εντελώς διαφορετική ζωή. Σκέτη απόλαυση να τρέχεις στις σελίδες της τόσα χρόνια μετά. Το άδειο σπίτι (είπαμε ότι ΚΑΙ αυτό έχει μενίρ;;;; έχει!) άρχισε να φιλοξενεί τα πρώτα αγαπημένα αντικείμενα! :)
Day off σήμερα από τις εορταστικές εκδηλώσεις της επαναπροσαρμογής (guys με έχετε εξαντλήσει) και -αντί λίστας- μουσικούλα από άλλες εποχές και Earthsea!
night night
[Νο 6 και back to normal (???)
... whatever that is!]

"The island of Gont, a single mountain that lifts its peak a mile above the storm-racked Northeast Sea, is a land famous for wizards. From the towns in its high valleys and the ports on its dark narrow bays many a Gontishman has gone forth to serve the Lords of the Archipelago in their cities as wizard or mage, or, looking for adventure, to wander working magic from isle to isle of all Earthsea. Of these some say the greatest, and surely the greatest voyager, was the man called Sparrowhawk, who in his day became both dragonlord and Archmage. His life is told of in the Deed of Ged and in many songs, but this is a tale of the time before his fame, before the songs were made."
"
To light a candle is to cast a shadow."
- Ursula K. LeGuin (A Wizard of Earthsea)

11 σχόλια:

Я верю в Сталина είπε...

Εμάνα πάλι οι κούτες μου με τη μουσική είναι στην Ελλάδα :(

Καλές ονειροπολήσεις... Τυχερούλα!

Кроткая είπε...

ΚΙ ΕΔΩ ΜΕΝΙΡΙ???
α, νομίζω πως τα παραγγένεις πλέον!!

είναι πάρα πολύ όμορφο αυτό το συναίσθημα να ανατρέχεις στα παλιά σου βιβλία, στις παλιές σου μουσικές...
εμενα τα περισσότερα απο αυτά είναι στο πατρικό μου, αλλά σιγά σιγά σαν τον κλεφτη τα μεταφέρω εδώ. δεν θέλω κούτες και μεταφορικές -φοβάμαι.

προτιμώς λίγα λίγα κάθε φορά, +2 κιλά στη βαλίτσα (έτσι κι αλλιώς δεν πληρώνω ποτέ σχεδόν υπέρβαρο χεχε!)

ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΣ να γράφεις το όνομά σου στην δεύτερη σελίδα? αααα, εγώ όχι!!

Μπουρδουμπλούμ.... είπε...

Κοίτα που μου τράβηξες την προσοχή μ αυτό το βιβλίο...!! :) Δεν το χα ακούσει!

KV είπε...

@ Ευχαριστώ Δημοσθένη, αν και ... ανέλαβε ο Θεός του Ύπνου γρήγορα!

@ Ναι, ναι, ναι ΚΑΙ εδώ μενίρ Κροτοκοτσιδού, όχι τόσο δραματικό όσο το προηγούμενο αλλά μενίρ!!! Θα στολιστεί μάλιστα εθιμοτυπικά : πρέπει να βρω κούκου!!! :))) Αυτό με το υπέρβαρος, μη μου το θυμίζεις :((((( Γρουμφ! και ...σμακ!

@ Μπούρδου μου παλιό κλάσσικ. Μην σε πάρω στο λαιμό μου, πρέπει να σου αρέσει το είδος!

Καλημέρες!

νατασσΆκι είπε...

το "A Wizard of Earthsea" πρέπει να ήταν το πρώτο βιβλίο που διάβασα ολόκληρο στα αγγλικά (πολλά χρόνια...

και τα δικά μου (πολλά) είναι ακόμα σε κούτες, στο υπόγειο του σταθερού - πλέον - σπιτιού μας, και παίρνουν σιγά-σιγά την μόνιμη θέση τους...

[το όνομα το γράφω-ακόμα-στην τελευταία σελίδα, πάντως...]

Καλημέρα(νο3 και έχει αρχίσει το τρέξιμο...)

Alepouditsa είπε...

χμμ... δεν το είχα ακούσει και εγώ το βιβλίο... ενδιαφέρουσα πληροφορία αλλά όχι για τώρα (προς το παρόν δεν είμαι σε φάση για κάτι τέτοιο...)

παλιά βιβλία και μουσικές εεε;;;
ααααχχχχ.... μετά από 3 απανωτές μετακομίσεις σε μια διάρκεια 7 χρόνων περίπου:
1ον: έχω βαρεθεί...
2ον: έχουν πεταχτεί πολλά, παααρααα πολλά γιατί αν δεν έχεις χώρο και πας σε μικρότερο σπίτι, απλά ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ να κάνεις κάτι άλλο.
3ον: εμένα πάλι πολλές φορές μου προκαλούν πόνο, οπότε προτιμώ να μην αναμοχλεύω το παρελθόν και να μένω στο παρόν...

Καλή προσαρμογή!
μενιρ εεεεεε;;; καλά λέει η Κροτ, ΥΠΟΠΤΟ, πολύ ύποπτο :-pp

Μάκια :-)
καλημέρες!!

Ανώνυμος είπε...

καλημερα! το χω ακούσει κι εγω το βιβλιο και το ψάχνω να το διαβάσω καθοτι μεγαλη φαν της μαγείας.. με πήγες λίγο πίσω τώρα. καφες νο. 1 με πολλή δουλεια που δεν θε΄λω να κανω..

Кроткая είπε...

αλεπουδίτσα, εμ, άδικο έχω? τα κάνει ειδική παραγγελία καλέ!!!

(5 μετακομίσεις σε 4 χρόνια? σε τρώω ε?)

Alepouditsa είπε...

Κροτούλα:
θα της κάνω επίσκεψη μου φαίνεται για να το δω από κοντά...αν είναι καλό να το υιοθετήσουμε βρε παιδί μου, να το κάνουμε μόδα!

μήπως να αγόραζες τροχόσπιτο;;
:-ppp

;-)

KV είπε...

@ Νατασσάκι και εγώ ίσως να ήταν το πρώτο εξω-"σχολικό" που διάβασα με ευχαρίστηση στα αγγλικά! Όσο για τις κούτες ... σιγά μην ποτέ ανοίξουν τελικά όλες! Νο 5, σμακ!
@ Αλεπουδίτσα
1. στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινι, 4 μετακομίσεις 7 χρόνια ;;; Χα και τσ τσ τσ!!!!!
2. Το μενιρ αυτό δεν είναι επεμβατικό και ενοχλητικό, μια χαρά είναι και ήδη αποφάσισα ότι θα φιλοξενήσει τον κούκο
3. Τροχόσπιτο νοτ μάϊ σταϊλ!
4. Βιβλίο καλό αν σου αρέσει το είδος!
Σμακ!

@ lifewhispers καλημέρα, καλημέρα. Ναι, είναι κλασσικό βιβλίο, από τα πρωτοπόρα στο είδος, σκέψου ότι εκδόθηκε το 1968. Αν είσαι φαν οπωσδήποτε διάβασέ το. Αν μπορείς, στα Αγγλικά, αλλιώς όλα αυτα τα παραμυθοονόματα φαντάζομαι χάνουν! Ξέρω τι εννοείς με την δουλειά, ΚΟΥΡΑΓΙΟ!

@ Кротοκοτσιδοкая τσ τσ τσ! 5 σε 4 ;;; ΧΑ! :)))) Μενιρ τέτοιο έχεις και εσύ στο σπίτι σου φαντάζομαι!!! Απλά το άφησες να περάσει απαρατήρητο και παραπονεμένο!!! :)))

Кроткая είπε...

όχι, δεν έχω μενίρ! ένα μικρό ντολμέν μόνο!!!

Αλεπουδίτσα, τροχόσπιτο είναι μια πολύ καλή ιδέα!!
Και το μενίρ επίσης!!