21 Ιουλίου 2008

cheesecake κ.α

Το ΣΚ ξεκίνησε ως εξής:

* 50g βούτυρο (χωρίς αλάτι),
* 250g μπισκότα digestive,
* 2 x 135g Lime Jelly, (σιγά μην βρείτε lime, ταπ ταπ ταπταπ ταπ ταπ ... εγώ έφτιαξα το δικό μου lime jelly, μπορείτε να αντικαταστήσετε με λεμόνι όμως ... ταπ),
* 100 ml γάλα (εβαπορέ) και 200 ml 3% κρέμα γάλακτος, (η original συνταγή είχε μόνο γάλα, κάποιες άλλες στην βιβλιογραφία μόνο κρέμα γάλακτος -από την καλή, είπα να είμαι στη μέση!)
* 200g μαλακό cream cheese (light cream cheese εδώ, δούλεψε μια χαρά, αν ρισκάρετε σε θερμίδες το mascarpone θα δουλέψει ακόμα καλύτερα!)
* 3 limes (ή περισσότερα αν φτιάξετε το ζελέ)

Το πρώτο λάθος ήταν που πήγα σε μεγάλο super market Παρασκευή βράδυ ... ταπ ταπ ταπταπ ταπ!!!! 45 λεπτά έκανα να βγω από το parking. Να σημειώσω ότι ΚΑΜΜΙΑ γυναίκα οδηγός δεν σου δίνει ποτέ προτεραιότητα;;;; Παράξενα όντα είμαστε ...
Anyways ... Ξέφυγα, στην συνταγή:
Σε ένα ταψί από εκείνα που μπορεί κανείς να απομακρύνει μετά την βάση για να αναδείξει όλες τις στρώσεις από το υπέροχο κατασκεύασμά του, προσθέτουμε τα digestive θρυμματισμένα με το γουδί και ανακατεμένα με το λιωμένο βούτυρο. Προσοχή, λάθος νούμερο 2: Αν δεν έχουμε ξαναχρησιμοποιήσει το φουρνάκι μικροκυμάτων, 30 sec είναι υπεραρκετά για να λιώσει το βούτυρο. Την επόμενη φορά που πατά κανείς το κουμπάκι για να λιώσουν και τα τελευταία ίχνη, το καταμετανοιώνει ΚΑΙ καθαρίζει και μια ώρα ΚΑΙ διατηρεί την μυρωδιά όλο το ΣΚ ... Συνεχίζω ... Αφού βάλουμε τα θρυμματισμένα (γουάου) μπισκότα τα οποία έχουμε ανακατέψει καλά με το βούτυρο στο ταψί, τα πιέζουμε για να φτιάξουν μια συμπαγή βάση (γουάαααου) και πετάμε το ταψί στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την επόμενη στρώση. Simple!
Σε ένα ποτήρι διαλύουμε την μισή σκόνη (135 gr) για το lime jelly σε 100 ml ζεστού νερού και αφήνουμε να κρυώσει. That is ΑΝ βρούμε lime jelly. Αν δεν βρούμε -3 super market, όλα την Παρασκευή το βράδυ- βράζουμε χυμό από limes και ζάχαρη μέχρι να μειωθεί στον όγκο και προσθέτουμε νερό και πηκτίνη. Αλλιώς αντικαθιστούμε με ζελέ λεμόνι και το ντοπάρουμε με lime για να πάρει την μυρωδιά ... Βασικό πρόβλημα: Το χρώμα... ταπ ... Τι αξία έχει ένα lime jelly αν δεν είναι πράσινο??? (ναι είχα χρώμα ζαχαροπλαστικής, ΧΑ!) ... Αφήνουμε το ζελέ να κρυώσει.
Χτυπάμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος στο blender (και ΟΧΙ στο mixer, γιατί πάλι θα καθαρίσουμε ... ταπ), μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος τους. Προσθέτουμε το soft cheese, τον χυμό και το ξύσμα από 2 limes και ανακατεύουμε καλά. Στο τέλος προσθέτουμε το ζελέ (κρύο) και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ομοιογενής η κρέμα (με τα πράσινα μικρά λαχταριστά δροσερά κομματάκια lime να της δίνουν χαρακτήρα!). Ψυγείο. Αν ΕΔΩ αποφασίσει να κάνει οικειοθελώς απόψυξη το ψυγείο σας, φροντίστε να έχετε καλή γειτόνισσα όπως εγώ!!!!
Φτιάχνουμε μία ακόμα δόση lime jelly (με διπλάσιο νερό) και το αφήνουμε να κρυώσει (όσο καθαρίζουμε το ψυγείο που κάνει απόψυξη και τα νερά από την κουζίνα και ορκιζόμαστε ότι ΑΥΤΗ την εβδομάδα θα το δώσουμε επιτέλους στον "παλιοσιδερά"). Αφού κρυώσει το ζελέ το προσθέτουμε -προσεκτικά- πάνω από την στρώση της κρέμας. Σε αυτό το στάδιο, έχει αρχίσει να ξαναπαίρνει μπρος και το ψυγείο ... Αφήνουμε το cheesecake να παγώσει για μερικές ώρες πριν σερβίρουμε!
MUST: η διακόσμηση στο τέλος με πολύ πολύ ΠΟΛΥ λεπτές φέτες lime.

Φαγώθηκε μετά από ένα απολαυστικό γεύμα (Λεβεντογέννικα ντολμαδάκια με σαλάτες και άλλα μεζεδάκια) δίπλα στη θάλασσα, μαζί με το απαραίτητο espressάκι. Μετά την πρώτη ταπεινή μερίδα, ισιώναμε λίίίίίίίγο από εδώ, λίίίίίίγο από εκεί, δεν έμεινε τίποτα! Ευτυχώς γιατί γυρνώντας στο σπίτι ... είχε κάνει πάλι οικειοθελώς απόψυξη το ψυγείο!!

Δευτέρα, καφές Νο 5, ένα σωρό που έπρεπε να γίνουν αλλά δεν ... θα προλάβω να δω και ψυγεία???? χμμμ ....
Καλημέρες
[γμτ ... μεταξύ lime και κύματος
κάτι ξέχασα, κάτι ξέχασα... ]

4 σχόλια:

νατασσΆκι είπε...

Καλημέέέέέερες
(κι ας είναι Δευτέρα)

*πάω να σου πάρω και να σου στείλω lime jelly ΤΩΡΑ, πόσα κουτιά θες;
:)

*ωραία συνταγή, την κρατάω για το ΣΚ
*θα το μάθεις το micro -στην αρχή, να βάζεις ελάχιστο χρόνο κι ας χρειαστούν πολλές φορές :))

*αυτό με τα ντολμαδάκια και άλλα τι το ήθελες πρωί-πρωί;

Δεν περνάνε οι μέρες, λέμε!!!!

Σμααααααααααααααααακ!
(δεν μετράω, δεν μετράω!)

KV είπε...

Καλημερούδια!!!!
ΠΟΥ έχει βρε lime jelly??? 3 s/m έψαξα!!!
Αυτό με τα ντολμαδάκια ήταν όντως θανατηφόρο ... Μα τέλεια ... γρουμφ!

Κουράγιο ! ΜΗΝ μετράς!!! :)
Σμαααααααααααααακ

Μπουρδουμπλούμ.... είπε...

Πωπω αυτές οι περιγραφές μεγάλη ζημιά μας έκαναν,μεγαααααλη!
Βαι βαι βαι, και δεν εχω δοκιμάσει και με λαιμ!

KV είπε...

χαχαχαχαχααααααααααα να σου φτιάξω να σου στείλω ???? Σμακ! Καλημέρα!