23 Φεβρουαρίου 2008

Σελίδα 123, 5η περίοδος

Με προσκάλεσε η φιλενάδα μου στην καινούρια μπιρίμπα και -φυσικά- δεν μπορώ να αντισταθώ!!!

Σχεδόν ποτέ δεν διαβάζω ένα βιβλίο. Αγοράζω χωρίς πρόγραμμα όποτε βρεθώ στην κατάλληλη διάθεση. Παλαιότερα φρόντιζα να μεταφέρω stock από την Ελλάδα για να το αναμιγνύω με όσα μάζευα από τις βιβλιοβόλτες των ΣΚ μου και -φυσικά- τα αεροδρόμια! Ααααχ εκείνα τα βιβλιοπωλεία, με το καφέ στον πάνω όροφο για να το πρώτο sneak preview (σνιφ) ... Ξέφυγα ... Πολλά βιβλία λοιπόν standing by (μόνο και μόνο για το αίσθημα ασφάλειας που δίνει η ύπαρξή τους στην βιβλιοθήκη μου) που διαβάζονται χωρίς συγκεκριμένη λογική και κανένα -μα κανένα όπως θα δείτε- ταίριασμα. Πότε διαβάζονται όλα παράλληλα, πότε κερδίζει ένα και τα υπόλοιπα σκονίζονται περιμένοντας ... Κάποια μάλιστα περιμένουν καιρό την σειρά τους ακόμα και αφού μεταφερθούν από την "οριζόντια limbo" (ΣτΨ. είναι η θέση των βιβλίων που περιμένουν στην βιβλιοθήκη για να διαβαστούν) στο κομοδίνο ή το τραπεζάκι του καναπέ. Σπάνια κάποια ξαναγυρνάνε στην limbo γιατί αποφασίσαμε ότι, για τώρα, δεν ταιριάζουμε. Στο τέλος διαβάζονται όλα, και όλα ξαναπαίρνουν την θέση τους στην βιβλιοθήκη (τα δωμάτια, τα τραπεζάκια, κλπ κλπ κλπ). Κάποια από τα αγαπημένα ξαναδιαβάζονται, όσα δεν μου άρεσαν παραμένουν εκεί μόνο και μόνο για να τους λέω ΟΥΣΤ όποτε πέσει το μάτι μου πάνω τους. Ένα από τα πιο "καλά" ίσως της "μόνιμης" (;;;) επιστροφής μου στα πάτρια, είναι ότι τώρα, έχω τον χώρο να συγκεντρώσω όσα βιβλία φύλαξα σε κούτες ανά μετακόμιση ... Τις περισσότερες φορές, η αίσθηση που μου αφήνει ένα βιβλίο δεν εξαρτάται μόνο από την πένα του συγγραφέα, αλλά και από την εποχή και την διάθεση, ανοίγοντας τις σελίδες ενός βιβλίου που αγάπησα σχεδόν μπορώ να μυρίσω και την εποχή που το διάβαζα...
Ξέφυγα τρελλά, πίσω στην μπιρίμπα μας!
Στο κομοδίνο μου υπάρχουν 4 βιβλία αυτή τη στιγμή, αντιγράφω κατά παραγγελία το κομμάτι μετά την 5η περίοδο από την σελίδα 123 σε κάθε ένα από αυτά (ε καλά, θα κλέψω στο τέλος!).

... He had two shiny scars on the calf of one leg and another scar somewhere no one saw. The Harrises had never owned a dog, and as long as his father was alive they never would. Grigg was five the first time this was explained to him, and he still remembered his reaction, how he thought to himself that his father couldn't live forever.
"the jane austen book club", Karmen Joy Fowler

"So we should take them seriously?"
He shook his head. "It's not going to happen. They haven't had enough time to prepare their bid, they haven't had proper access to BMW's books. And at the end of they day they probably haven't got enough money"
"Stephen Byers supports them," Doug said.
The editor swiveled again. "Pardon?"
"The Closed Circle", Jonathan Coe.

In the most extreme example of this, some cosmologists have seriously suggested that the entire Universe may be a quantum fluctuation. Since the Universe is about 15 billion years old and contains rather a lot of particles, this may seem hard to swallow at first. But it happens that the energy of a gravitational field is negative, in the same sense that the energy is positive. If a tiny bubble of energy corresponding to the mass of the Universe popped into existence on the quantum scale, its mass energy and its gravitational energy could, the theory tells us, exactly balance one another, allowing the quantum Universe to have zero overall energy and therefore a very long lifetime. ...
"Schrödinger's Kittens and the Search for Reality", John Gribbin
H u h ? ? ?
KV

Εδώ, στο τελευταίο κλέβω και το αντιγράφω όλο ... a love letter should always be read in full! Στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι μάλιστα κρίμα που δεν έχω γραμματοσειρές με το παλιό-καλό-Όμορφο πολυτονικό σύστημα ...τα γράμματα του Εγγονόπουλου στην Λένα του, είναι ακόμα πιο ζεστά με όλες τις περισπωμένες και τις δασείες τους που πολύ σοφά κράτησαν οι επιμελητές της έκδοσης ...
Καβάλα, Σάββατο βράδυ [11.7.1964]
Λένα μου,
Πως πέρασε ήδη τόσος καιρός από την Κυριακή που ξεκίνησα! Σχεδόν δίχως ναν το καταλάβω μπορώ να πω, μ'αυτήν την εντατική και τόσο ακατάστατη δουλειά που κάνουμε εδώ. Πρόσθεσε και το ανιαρό ταξίδι, μια και δυο φορές την ημέρα, απ' την Καβάλα στο χώρο των Φιλίππων και τανάπαλιν. Το σκηνικό ευτυχώς προχωρεί. Αλλά για τα φορέματα σχεδόν τίποτα. Το δεύτερο κλιμάκιο του θεάτρου πρόκειται να παρουσιάσει τη Δωδεκάτη Νύχτα του Σαίκσπηρ, πάλι εδώ στην Καβάλα, και μέχρι τις 17, που είναι η "πρεμιέρα", τα κουστούμια του Ιππόλυτου θα μείνουν στο καρφί. Ακριβώς ό,τι χρειάζεται για να εργαστούμε με τον απαραίτητο πανικό από εκεί και πέρα.
Χτες σας σκεφτόμουνα συνεχώς και νοερά σας παρακολουθούσα που ταξιδεύατε. Πως τα πήγατε; Καλά; Κουραστήκατε; Πως φτάσατε; Πως τους βρήκατε και σας βρήκαν; Είχατε μαζί και την Μιχαλού ή την εφορτώσατε στο λεωφορείο μαζί με την Ιφιτζενάια; Πως της εφάνηκαν της Ερριέττης όλα αυτά τα γεγονότα; Περιμένω να μου γράψεις, σ΄αυτήν εδώ την διεύθυνση: ξενοδοχείον "Πανόραμα", Καβάλαν. Δεν ξέρω ακόμα αν είναι εύκολο να σας τηλεφωνήσω από δω στην Πρέβεζα, και τι ώρα, για να σε βρω δίχως άλλο. Άσε και γι' αυτό το γράμμα, πότε θα το λάβεις! Θα πάει πριν στην Αθήνα, και από κεί στην Πρέβεζα.
έχω την ευτυχία στα γεύματα να είμαι μόνος. Κι ο Καραντινός κι οι ηθοποιοί πάνε σε μία τεβέρνα με λιγδόφαγα, κι επωφελούμε της φασαρίας έτσι και τραβώ σε μιάν άλλη ταβέρνα, μυτιληναίικια, πιο παραθαλάσσια, που είναι πιο συμπαθητική, έχει ψαρικά και χόρτα. Κρασί γιοκ. Και κει έρχεται και με βρίσκει ο ποτέ μαθηματικός και νυν καπνέμπορος Πετρίδης, που ζει μόνος εδώ, στο ίδιο ξενοδοχείο με μένα. Έχει κλείσει το σπίτι του, γιατί φαίνεται πως η γυναίκα του, μαζί με το παιδί τους, μένει ή στην Αθήνα ή σε κάποιο βουνό. Δεν τον ρώτησα περισσότερο, γιατί μοιάζει στενοχωρημένος. Πάντως είναι ευγενικός, μιλά λίγο, σοβαρά, και σωπαίνει " très à propos". Μ' αλλάζει λίγο απ' τον τραγέλαφο του "Σωκράτη": χτες είχαμε τρίωρο "συνεργασία". Δυόμιση ώρες έπινε ουίσκια, καφέδες, έτρωγε πάστες, κουλούρια, φώναζε τον ένα και τον άλλο, χωρίς λόγο, και την άλλη μισή ώρα μου απέσπασε, με την πρόφαση να τον ενημερώσω "σκηνογραφικά", όλη την σκηνοθετική κίνηση.
Μόλις μου μένει χώρος να σας αγκαλιάσω και τις δυο σφικτά σφικτά και να σας φιλήσω πολύ πολύ, μ' όλη μου την αγάπη
ο Μπαμπάς
"... και σ'αγαπώ παράφορα", Νίκος Εγγονόπουλος,
επιμέλεια Δημήτρης Δασκαλόπουλος.


Καληνύχτες
[Καμηλιέρη, ΜπούρδουΜπούρδου
LifeWhispers, Αλεπουδίτσα,
σειρά σας στη μπιρίμπα !!!
- ξαστεριά
:)]

7 σχόλια:

νατασσΆκι είπε...

:)))))
(για τον πρόλογο του παιχνιδιού!)

το πρώτο και το τελευταίο, τα τέλειωσα -τα άλλα δεν τα ξέρω, αλλά καταγράφονται
(και η λίστα μεγαλώνει επικίνδυνα,πάλι..)
:)
**ξέρω ένα καταπληκτικό βιβλιοπωλείο, με πατάρι-σοφίτα φιλόξενο (αν και prive, αλλά έχουμε τα "μέσα"), και με φοβερό καφέ- θυμήσου, μόλις έρθεις! ;)

Σμακ! Σμακ! Σμακ!
(τελευταίος, περίπου 6 ή 7.. ήμασταν έξω σήμερα, στη λιακάδα!)
:)

νατασσΆκι είπε...

***ξέχασα: δεν είναι υπέροχα τα γράμματα των ανθρώπων που αγαπάμε σαν λογοτέχνες; Ξαναδιαβάζω(μετά από καιρό) τις "Επιστολές προς Γαλάτεια" του Καζαντζάκη, και τον ξαναγάπησα...

:)))

KV είπε...

:))) Και εμένα η λίστα πάντα μεγαλώνει! :) Και ναι, τα γράμματα είναι πολύ ζεστές και ανθρώπινες "εικόνες" όσων αγαπάμε την φαντασία και την πένα, μικρές αυτοβιογραφίες! Δεν έχω διαβάσει τις επιστολές του Καζαντζάκη όμως, στην λίστα και αυτό!!!
Όσο για το βιβλιοπωλείο, θα το θυμηθώ σίγουρα!!!!
Φιλί, Νο 6, 7 ή 8 και ... δουλειά μετά μικρών διαλειμμάτων!
Σμακ

Ανώνυμος είπε...

δεν είναι τέλειο το Closed Circle?

το πρώτο είναι στις πρώτες θέσεις της λίστας μου! :)

KV είπε...

ναι, ναι είναι ... απλά ... δεν μπορείς να φανταστείς πόσο καιρό το αρχίζω και το ξανααφήνω... και δεν έχει βέβαια να κάνει με τον Coe!

Καλημέρες!

Alepouditsa είπε...

yes madam!! θα ετοιμαστώ πάραυτα... :-))))

...όσο για τα βιβλία που διαβάσεις...ζεν τα ξέλω...οπότε... τσιμουδιά ;-)

Καλημέρες, Φιλάκια, Καλή εβδομάδα
:-))

KV είπε...

να ετοιμαστείς, να ετοιμαστείς, δύο τα ποστ που περιμένουν!!! άντε άντε γιατί πολύ καιρό δεν έχεις γράψει!
Καλή εβδομάδα!